Virtulni muzej genocida nad Bošnjacima pokreće program „Genocid u miru“

Nakon programa LEGArT genocida, u okviru kojeg će sakupljati i istraživati sva umjetnička djela koja svjedoče o genocidu nad Bošnjacima, Virtuelni muzej genocida otvara još jedan istraživački program, pod naslovom „Genocid u miru“ koji će istraživati i producirati sadržaje kojima se dokazuju transhistorijski oblici genocidnog uništavanja bošnjačkog naroda u mirnodopskim periodima, kroz „djela počinjena s namjerom da se potpuno ili djelomično uništi jedna etnička i religiozna grupa“.

Konvencija o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida jasno je precizirala ove oblike genocida, kao što su „nanonešenje mentalnih povreda članovima grupe“, „namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji dovode do njenog potpunog ili djelimičnog fizičkog uništenja“, „mjere s namjerom sprječavanja rađanja u okviru grupe“, „prinudno premeštanje djece iz jedne grupe u drugu“, itd. – a što su sve oblici genocida sa kojima se susreću Bošnjaci pod dejtonskim režimom.

Virtuelni muzej genoocida će u narednom periodu otvoriti nekoliko istraživačkih temata, kao što su dejtonski zločini nad bošnjačkom djecom u Republici Srpskoj i u krajevima pod diktaturom velikohrvatske politike, kao u Jajcu, recimo, a što ima za cilj „prinudno premeštanje djece iz jedne grupe u drugu“. Uz ekonomske eksperte, Virtuelni muzej genocida planira i veliki istraživački projekat na temu ekonomske i institucionalne kolonizacije krajeva sa bošnjačkom većinom od strane velikohrvatske politike, a što će rezultirati „podvrgavanju grupe (Bošnjaka) takvim životnim uslovima koji dovode do njenog potpunog ili djelimičnog fizičkog uništenja“.

Poseban temat, sa kojim se otvara program „Genocid u miru“, predstavlja pravosudni dejtonski progon bosanskih branitelja, koji su branili žrtvu genocida od još većeg stradanja, a što u postojećim okolnostima ohrabruje zločince, te se ima smatrati „direktnim i javnim podsticanjem na izvršenje genocida“.

U tom cilju Virtuelni muzej genocida je otvorio temu skandalozne presude Fikretu Planinčiću na 11 godina zatvora, za „ratni zločin“, iako on uopće nije bio na mjestu gdje se ova ratna tragedija dogodila, a što nosi historijski i politički potencijal bosanske afere „Dreifus“.

O čemu se radi možete pogledati (i pročitati) u nastavku…

english
nazad na vmgb.ba
LEGArT