LEGArT – registar umjetničkih djela na temu genocida  

Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima u povodu obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici utemeljuje projekat jedinstvenog registra umjetničkih svjedočanstava o genocidu nad Bošnjacima, pod nazivom LEGArT, kao cjelovit virtuelni legat koji će baštiniti sve što je u umjetnosti i njenim disciplinama stvoreno i realizirano na temu genocida nad Bošnjacima.

LEGArT će po prvi put formirati jedinstven cyber prostor za kontinuirano objedinjavanje i klasificiranje svih umjetničkih djela o genocidu nad Bošnjacima, čemu pripadaju književni tekstovi, likovna i muzička djela, filmovi i pozorišne predstave, izložbe, performansi i manifestacije, zapravo, sve što je u duhovnom smislu imalo za cilj da zabaštini svjedočenje o genocidu nad Bošnjacima. LEGArT ustanovljava i zasebnu bazu podataka o spomenicima kojima se obilježavaju događaji i mjesta bošnjačkog stradanja. Kao posebna tematska cjelina ustanovljavaju se baner i linkovi prema umjetnosti holokausta nad Jevrejima, prema Muzeju Jad Vašem, a u perspektivi i prema drugim svjetskim adresama koje kroz umjetničke forme tretiraju univerzalna pitanja stradanja ljudi pred naletima genocidizma, ratnih vremena i totalitarnih režima.

Ustanovljavanjem LEGArT-a genocida nad Bošnjacima, kultura Bosne i Hercegovine, ali i antifašistička kultura općenito, postaju bogatiji za jedan autohton umjetnički korpus, koji će se narednih godina širiti i obimom i kvalitetom, te postati predmet naučnih istraživanja i kulturne razmjene. Onako kako se danas izučava umjetnost holokausta, kao zaseban korpus u historiji umjetnosti i u antifašističkoj kulturi, tako će i LEGArT genocida nad Bošnjacima postati adresa bez koje će biti nemoguće razumijevanje povijesti i savremenosti Bosne i Hercegovine, kako u kulturnom, tako i u širem društvenom i političkom horizontu.

Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima kroz svoje projekte nastoji u savremenim komunikacijskim formama i izrazima predstaviti kontinuitet bošnjačkog stradanja, a umjetnička svjedočanstva su najdirektniji vid razumijevanja i prenošenja iskustva žrtve genocida kroz povijesne i sve druge granice.

LEGArT genocida nad Bošnjacima je otvoren virtuelni prostor za postojeće i sve buduće umjetničke sadržaje, tako da se pozivaju svi stvaraoci da putem LEGArT-a, pri Virtuelnom muzeju genocida nad Bošnjacima, objavljuju svoje radove ili dostavljaju linkove koji će biti klasificirani i zabaštinjeni u ovom jedinstvenom projektu koji će obuhvatiti sve što je u duhovnom i umjetničkom smislu rečeno o genocidu nad Bošnjacima.

Radove i linkove moguće je slati na sljedeću email adresu: VMGenB@gmail.com

english
nazad na vmgb.ba
genocid u miru